Jeg ville bare være fri

Se for deg at livet ditt består av mange ulike veier, mange ulike muligheter. Du sitter i førersetet, du velger selv hvor du vil kjøre, du følger trafikkreglene, sender bilen på service, og fyller bensin når den trenger det.

Men så var det meg da. Jeg suger i bilkjøring, både bokstavelig talt, og metaforisk når det gjelder livet mitt. Jeg kjører i tusen kilometer timen på motorveien, kjører forbi avkjørsel etter avkjørsel, uten å se meg for motgående kjøretøy. Noen ganger krasjer jeg, og jeg lærer aldri.

Sideveiene jeg stadig går glipp av, består av et annet landskap, et vakkert landskap hvor glede, hjelp, sårbarhet, svakhet (styrke) og alt det gode finnes. Den ekte Lise finnes også der, for personen i førersetet er ikke egentlig meg. Det er noe sykt, noe destruktivt, et faenskap som tar over meg, som tar kontroll, styring og undertrykker den Lise jeg egentlig er, inni der et sted.

Det er krig inni meg hver dag. Krangling og slossing om hvem som skal få være i førersetet. Lise vil gråte, Lise vil være sårbar, Lise vil be om hjelp. Og fienden i førersetet kommanderer meg til å holde kjeft, skjerpe meg, være hard, tøff, sterk – og kjøre videre i tusen kilometer timen uten å la blikket vike.

Mandag kveld. Jeg så avkjørselen i sidesynet. Jeg kunne ha snudd (eller kunne jeg?). Jeg ville bare være fri. Fri! Så jeg krasjet. Hardt, jævlig og presist.

Blålys. Akutten. Ventrikkelskylling. Motgift. Suturering av kutt. Psykiatrisk. Same shit over and over again.

Jeg ville ikke dø. Jeg ville for faen bare være fri.

gammelt bilde. same shit.

Reklamer

38 Responses to “Jeg ville bare være fri”


 1. 1 Gro Helen september 24, 2010, kl. 16:02

  Tror mange kan kjenne seg igjen i det å frese i vei. Det tar tid å finne den rette veien og balansen mellom å kunne kjøre fort på enkelte strekninger, men bremse ned når behover for det kommer.

  Du trenger ikke klare alt med en gang, Lise! Gi deg lov til å være underveis. For det er okei! Du har mange år bak deg der andre måtte bremse og pushe deg, alt etter som. Nå sitter du selv i førersetet, men det betyr ikke at du trenger å rekke over alle veiene eller kjøre fortest mulig. Kanskje har du fått en prikk i førerkortet nå, men det betyr ikke at du ikke kan komme deg på veien igjen og kjøre videre i roligere tempo! (åhei, dette ble mange bil-metaforer :P )

 2. 3 skyggebarnet september 24, 2010, kl. 16:25

  hvit det vennen min, jeg er gla i deg

  dette var skikkelig tungt å lese. og jeg sitter med tårene i øynene, eller forresten, jeg gråter.
  KJære Lise min, du skriver så synnsykt bra innlegg.

  Som jeg har skrevet till deg på sms, så er jeg kjempe stolt av deg, og selv om du treffer på gud veit hvor mange humper i veien og uansett hvor mange ganger du har tillbake fall, så er jeg her alltid.

  Jeg er sååååå gla i deg vennen min <3 <3

 3. 4 Speilvendt september 24, 2010, kl. 16:34

  kunne ønske du kunne se deg selv fra utsiden. da ville du virkelig sett hvor langt du har kommet!

  <3

 4. 5 mellomlinjene september 24, 2010, kl. 16:34

  Kom over dette ordtaket av Hans Olav Mørk og tenkte på deg Lise.

  Våg å være ærlig, våg å være fri. Våg å føle det du gjør, si det du vil si.

  Du inspirerer meg!

 5. 6 Hannah september 24, 2010, kl. 17:13

  Jeg er enig med Ida.. <3

 6. 7 Tone september 24, 2010, kl. 17:17

  Jeg må bare slenge meg på Ida, vet ikke hva annet jeg skal si..<3

 7. 8 Beate september 24, 2010, kl. 17:24

  Jeg er glad for at du viste meg tillit å lot meg være til stede for deg på Mandag. Jeg er også glad for at du tok kontakt, at du angret! Jeg kommer til å fortsette å være til stede for deg! Gleder meg til i morgen :)

  • 9 liseliten september 24, 2010, kl. 17:26

   TAKK, Beate! Takk for at du ringte legevakten, takk for at du var der, takk for at du holdt meg i hånda, takk for at du reiste hjem og vaska blod fra leiligheten min, takk for at du henta klær til meg, takk for du VAR DER!!

 8. 10 Wenche september 24, 2010, kl. 17:58

  Vanskelig å finne de rette ordene.
  Må bare slutte med til det «speilvendt» skriver.
  Fint at du har nære og gode veninner når det røyner på , og at du lar de være der for deg.

 9. 11 Ida Aurora september 24, 2010, kl. 18:12

  Kjære Lise, jeg vet ikke hva jeg skal si, men jeg sender deg en klem <3
  Du er verdifull, glem aldri det <3

 10. 12 Pernille september 24, 2010, kl. 18:40

  hei på deg

  vil bare minne deg på at det nesten ikke til å unngå større eller mindre slag i trynet på veien til å bli frisk. du er sterk og du kommer til å nå målet. du har ikke snudd ferden selv om du har fått juling igjen! du er på rett spor, lise!

 11. 13 lailapaila september 24, 2010, kl. 19:25

  Trist å lese lille venn,livet,og valgene vi gjør er så uforutsigbare mange ganger. Borderline= impuls,uforutsigbarhet…
  Jeg håper at du en dag blir fri for alltid,at du får leve livet på en så stabil måte som mulig.

  Tusen klemmer og gode tanker til beste Lise there is <3

 12. 14 Eline september 24, 2010, kl. 19:26

  Sender en klem fordi jeg er tom for ord <3

 13. 15 Marthe september 24, 2010, kl. 21:32

  Fant nettopp denne bloggen. Har lest litt og skal lese videre i arkiv. Jeg hadde selv diagnosen borderline i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. Har vært «frisk» i over 10 år, men i det siste året har jeg kjent på symptomene igjen pga en del ting som har skjedd.

  Ville bare si hei og sende over en stor klem!

 14. 16 Nina september 24, 2010, kl. 22:03

  Ønsker deg all verdens lykke til videre, Lise!

  Skulle ønske noen kunne holde et stort speil opp foran deg, så du kan få se hvor fantastisk du er!! (og jeg er ikke blant de som kjenner deg godt, en gang)

 15. 17 Silje skogvik september 24, 2010, kl. 22:22

  Huff, vet ikke helt hva jeg skal si ! Håper ikke den følelsen er noe som blir værende, og at ting blir lettere etterhvert..

  sender iaffal en stor klem og varme tanker til deg <3

 16. 18 Christine september 24, 2010, kl. 23:08

  Kjære søte Lise … <3

  Trist å lese, tårene triller !
  Men vet godt at det er enkelt å skramme "karosseriet".
  – Tenker på deg og vet at du vil reise deg igjen <3

 17. 19 Martine september 24, 2010, kl. 23:33

  <3 Å Lise, jeg vet ikke hva jeg skal si – det letteste ville vært å bare latt være å kommentere som jeg ofte gjør når jeg synes ingen ord blir gode nok.. Men jeg vil bare si at jeg tenker på deg og er veldig glad for at du har noen som passer på deg når det går det ikke går riktige veien!

 18. 21 Gudrun Jona september 25, 2010, kl. 02:03

  sier det samme som kjære speilvendt. Du skulle sett deg selv i mine øyne. fy søren Lise – jeg er alltid stolt av deg!

 19. 22 Alexis september 25, 2010, kl. 03:37

  Ville bare si at jeg tenker på deg !
  Stor klem <3

 20. 23 veronica september 25, 2010, kl. 11:22

  ville ikke dø….ville bare være fri! er ikke og være fri,dø da?
  hørtes brutalt ut….du har jo tydeligvis mange mennesker rundt deg som bryr seg.
  skjønner ikke,du blir jo sett!
  selvskadere kutter seg jo bevist på plasser som ikke tar livet,men du blir jo sett,du vet det nytter ikke?
  trist og høre,håper du får sertifikatet på livet i fremtiden..

  • 24 liseliten september 25, 2010, kl. 18:03

   Du spør, «er ikke og være fri,dø da?»

   Det håper jeg da inderlig ikke. Jeg håper at jeg kan være fri fra faenskapen, fri fra vrangtankene, FRI, uten å måtte dø. Selvfølgelig var det ikke rette måten, men man handler vel ikke akkurat logisk i et desperat øyeblikk etter fred.

   Så nei, jeg setter ikke frihet synonymt med døden. Gjør du?

   Og du sier du ikke skjønner, for jeg blir jo sett? Det handler ikke om å bli sett. Det handler om å være så sliten og desperat at man gjør alt for å komme ut av situasjonen.

   • 25 veronica september 26, 2010, kl. 23:26

    nei i mine øyne er dø så langt i fra fri du kan bli….er da helt motsatt…
    var bare et dårlig forsøk på å forstå :)
    tror jeg skjønte hva du ville frem til.
    blir jo ett brekk i hverdagen om ikke annet…off nei ikke lett, høres grusomt ut
    fælt at noen skall ha det sånt..
    håper det kan kureres …
    du er uansett ei flott jente, åpen og ærlig ønsker deg alt godt :)

 21. 28 Pia september 25, 2010, kl. 15:48

  Jeg er glad det gikk bra med deg, selvom det helt klart ikke er bra for tiden. Håper du bruker ditt eget sitat i denne tunge tiden og tenker at «Tap er ikke å falle, men å nekte å reise seg opp igjen.»
  Du er en stor inspirasjonskilde for mange og jeg er sikker på at mange av oss har forståelse for en tøff tid, så vær så snill og forstå det du også :)
  Tenker på deg!
  <3

 22. 29 liseliten september 25, 2010, kl. 18:07

  Tusen takk for støttende og fine tilbakemeldinger! Setter veldig pris på det!

 23. 30 caroline september 25, 2010, kl. 19:57

  Jeg er veldig bra det gikk bra med deg,
  at du frtsatt er her <3
  Husk at i nedoverbakker, så kommer det alltid en oppoverbakke igjen :)

 24. 31 jaas september 25, 2010, kl. 21:26

  Hei Lise.
  Leit å lese. Håper du ikke er for hard med deg selv. Og at du på en eller annen måte kan dra nytte av smellen.

  Best wishes for You

 25. 32 Tessa september 26, 2010, kl. 11:11

  <3 Sterkt å lese! Godt at du har gode venner som støtter deg og stiller opp! Legger igjen mange klemmer.

 26. 33 Marie september 26, 2010, kl. 12:23

  Du skulle ha fått lånt mine øyne så kunne du sett hvor fantastisk du er, fuckings fantastisk. En godhet så sjelden å finne, har du. En godhet. Lise er god tvers igjennom og jeg elsker deg for at du er den du er – på godt og vondt. Det suger noe så jævlig når du har det vondt – når du har det vondt har vi som er glade i deg også vondt. Vi alle har et felles ønske og det er at du skal ha det så bra som det går, best mulig! At vår Lise skal få kjenne gleden og beholde den. Jeg kan ikke si annet enn at jeg elsker deg!

 27. 34 Merker september 30, 2010, kl. 22:35

  Hei Lise, du vet hvem jeg er på en måte, liksom dette er min hemmelige blogg… ja, jeg vil bare si att jeg er så utrolig glad i deg <3
  Og jeg kjenner igjen følelsen sykt mye!!
  Herlige mennesker gjør ting de ikke burde gjøre nårr man er sliten.
  Jeg <3 bloggen din.

 28. 35 Emilie oktober 2, 2010, kl. 09:56

  Uff, kunne godt ha skrevet dette innlegget selv. Pussig det med datoen og alt.. Jeg vil heller ikke dø, jeg vil ikke ha oppmerksomhet for det får jeg, jeg vil være fri! Det er så vanskelig å forklare når alle spør meg nå. «Hvorfor? Vil du dø?» Nei, jeg vil ikke det, jeg ville bare bort fra ting slik de var der og da. Håper det går bedre meg deg nå ♥

 29. 36 nina mai 10, 2011, kl. 05:13

  utrolig bra blogg,utrolig sterke historier,men hvorfor tar du så ofte overdose er det for og få fred en kort tid..el erdet manglende impulskontroll,regner med det ikke egentlig er selvmordsforsk men livet er for jævlig og dutrenger fred,,el


 1. 1 Månedsoppsummering, september « liseliten.com Tilbakesporingseptember 30, 2010, kl. 21:15
 2. 2 Månedsoppsummering, oktober « liseliten.com Tilbakesporingoktober 31, 2010, kl. 18:06

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Hei og takk for besøket, Lise heter jeg! Jeg håper at min blogg kan gi deg noe.

Gjennom flere år har jeg delt mine tanker, følelser og opplevelser, mine drømmer og håp, og min vei til å bli hel. Mer enn et tiår av livet mitt har vært preget av psykisk sykdom, sykehus og behandling - og ikke minst recovery. I dag anser jeg meg som tilnærmet frisk (hva nå enn det er) – men med utfordringer og dårlige perioder, egentlig som de fleste andre. Du er velkommen til å følge meg på veien og titte i arkivet.

Er du nysgjerrig kan du lese mer om meg under fanen "liseliten" i menyen øverst :)

Copyright – Vis respekt

Bloggen skrives av © Lise Hetland, hvilket betyr at du IKKE kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Brudd på opphavsrett er i følge åndsverkloven straffbart.

Jeg har lagt ned mye tid, krefter og sjel i tekstene mine, jeg ber deg om å respektere at mine tekster tilhører meg.

Takk for kommentarer og tilbakemeldinger!

Tegnet av Guðrún Jóna
www.hodetmitt.no © no copyright!

Follow on Bloglovin

Klikk for å motta e-post når bloggen oppdateres

Bli med 937 andre følgere