På Psykologisk Institutt

For halvannet år siden bestemte jeg meg for å slutte å holde foredrag (minus et unntak i november som var), og jeg hadde derfor i utgangspunktet tenkt å svare nei da jeg ble invitert til å holde foredrag for rundt hundre psykologistudenter på Psykologisk Institutt i Oslo. Dessuten, ville jeg våge jeg å reise dit helt alene?

Jeg tok det opp med behandleren min, og vi syns begge at målgruppen var viktig; De nye psykologene! De som senere skal møte pasienter som meg, og med min problematikk. Vi kom frem til at vi kunne holde foredrag sammen. Ville ikke det være ganske unikt og interessant, et foredrag fra både pasientens perspektiv og fra behandlers? Han har vært min behandler i syv år, og vi har vært gjennom mye, både på godt og vondt. Vi bestemte oss for å dra, og takket ja til å komme.

Fredag morgen fløy vi til Oslo, og ble møtt av en kjempehyggelig student på Psykologisk Institutt.

Vi hadde lagt opp foredraget slik at jeg innledningsvis fortalte litt av min historie (fra barndom, gjennom ungdomstid og frem til da jeg kom i behandling i 2004, etter et alvorlig selvmordsforsøk), før vi vekselvis snakket om hva som har vært viktig og til hjelp for meg (og hva som har gjort vondt verre og som ikke har vært til hjelp), og hvilke utfordringer han som behandler har stått (og står) overfor og hva de kan ha i vente.

Vi ga et innblikk i min behandling, og brukte konkrete eksempler fra timene våre, fra kriser og situasjoner hvor for eksempel misforståelser og feiltolkninger på noe som har vært velment, har endt katastrofalt. Det ble et personlig og ærlig foredrag, og det som ble delt, hadde jeg nok ikke delt med hvilket som helst «publikum», men jeg følte målgruppen her var viktig. Siden mye av det vanskeligste ble blottlagt, var det fint å kunne avslutte med «hvor er jeg i dag», med alt det positive og friske jeg har oppnådd og fått til siden jeg først begynte i behandling for syv år siden. Filmen min (om å leve med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse) ble vist til slutt. Tilbakemeldingene var kjempefine, og jeg er veldig fornøyd med egen innsats :)

En pause med varm sjokolade med krem før vi drar videre til Psykologisk Institutt

Kan endelig puste lettet ut, da gjør det godt med mat i magen!
Fikk blomster, sjokolade og bok som takk :)

Advertisements

45 Responses to “På Psykologisk Institutt”


 1. 1 Stine'Anette mars 10, 2012, kl. 15:23

  SÅ sykt bra Lise :) Beundrer pågangsmote ditt!

 2. 2 Marte Forsberg mars 10, 2012, kl. 15:23

  Du er så tøff! Og så bra at dere valgte å gjennomføre foredraget. Er nok noe helt annet å høre opplevelser og behandling fra noen som har «vært i det» enn å lese det fra en bok.

  FLINKA!

 3. 3 anne-helene mars 10, 2012, kl. 15:35

  du er så flink lise!
  skulle ønske jeg var like tøff som deg!

 4. 5 Margrethe Berge mars 10, 2012, kl. 15:38

  Åh, nå skulle jeg nesten ønske jeg var psykologstudent, så kunne jeg sett og hørt det jeg er sikker på var et superflott foredrag fra deg og behandler. Håper iallefall jeg får sett filmen en gang, om den selges overalt.

  Du er flott du! Gleder meg til jeg får ny behandler og vi en dag kan ha samme forhold som du og din behandler. Virker egentlig som forholdet deres er litt mer enn bare «klinisk», sånn standard pasient/behandler-relasjon, at dere er litt mer personlige og hjertelige, om du skjønner. Correct me if i’m wrong!

  Fin med dreads igjen, forresten :)

  • 6 liseliten mars 11, 2012, kl. 16:38

   Takk! Skal blogge mer om filmen etterhvert, bare noen detaljer som må ordnes først, rettigheter for bruk av musikk osv.

   Han har jo vært behandleren min i over syv år, så jeg vil tro det er naturlig å få en slags «nærere» relasjon når man følger noen over så lang tid – altså at han kjenner meg ganske godt, og at jeg har tillit til ham. Jeg syns at de fleste som jobber på den poliklinikken er veldig fine folk, de har litt sånn der «ut-av-kontoret»-praksis og tankegang. Møte pasienten der det passer seg best.

   Lykke til med ny behandler, håper det blir bra :D

 5. 7 knudsens mars 10, 2012, kl. 15:45

  Høres veldig spennende ut. Og ideen om å få behandler og pasient samne i et foredrag høres veldig fornuftig ut.

 6. 8 mitthjerte mars 10, 2012, kl. 16:05

  Kjempe bra! :) Stolt av deg! :)

 7. 9 Odyne mars 10, 2012, kl. 16:20

  Det hørtes ut som et veldig interessant foredrag, jeg tipper at studentene satte veldig pris på å få høre ting fra en pasients synsvinkel.

  Er det noen spesiell grunn til at du i utgangspunktet ikke holder foredrag lengre?

  • 10 liseliten mars 11, 2012, kl. 16:43

   Takk, jeg håper det! :)

   Det var flere grunner til at jeg sluttet med foredrag. Det krevde veldig mye av meg, og jeg tror jeg ble ganske sliten etter hvert, og i tillegg til at jeg skulle prøve meg i arbeid og mestre en vanlig hverdag, så ble det for mye med begge deler. Jeg føler også at jeg har fått gitt mye av det jeg ønsket å «gi tilbake», og at jeg har ikke samme behov for det lenger. I fjor skrev jeg et innlegg om det her: https://liseliten.com/2011/02/27/jeg-lukker-et-kapittel/ :)

 8. 11 Veien ut mars 10, 2012, kl. 17:02

  Så stilig! Det hørtes ut som et veldig viktig foredrag. Kjempebra at dere holdt det, var nok virkelig nyttig for psykologistudentene.

 9. 12 Marthe H mars 10, 2012, kl. 17:14

  Så utrolig stolt jeg blir av å lese dette Lise! Du er en stor inspirasjon og du stråler virkelig om dagen! :)

 10. 13 AKP Photography mars 10, 2012, kl. 18:11

  Så utroligt tøft å bra gjort av dg!! Eg hadde aldri klart å stå foran masse folk å snakka om mi vonda forti!

  Eg har sagt d før å seie d igjen, eg syns d e så domt at eg ikkje fekk muligheden te å hørra foredrage du hadde her hjemma for 3 klassingane!

  Btw sån fine du e me dredså i(igjen :D) – nyydelige e du♥

  • 14 liseliten mars 11, 2012, kl. 16:45

   Tusen takk, Annki <3 Det har jo vært ein prosess, fra eg sneik meg unna alt av fremføringer på skolen, te eg i 2008 klarte å sei kem eg va og at eg sko visa ein film – før eg svimte av. Så tro meg, eg vett koss det e! :)

   Takk! Det e de gamle dreadså… Hu så sko laga de nye te meg, holdt ikje avtalen, hu hadde faktisk ikje begynt på de når eg purra på de ITTE eg egentlig sko ha fått de. Så håbe de komme ittekvert. Har ein oppsparte hockey, haha, så eg måtte gjør NÅGE med håret ;)

 11. 15 Misunnelig mars 10, 2012, kl. 18:20

  Så spennende det høstes ut! Tipper at psykologistudentene har godt av andre innspill en teoretiske forskningskonklusjoner. Psykologi handler jo først og fremst om mennesker, og nå fikk de treffe et :-) Og så genialt å legge det opp med innspill fra to sider (din og psykologen din sin). Misunner deg litt som får anledning til å være med på å forbedre helsetjenesten på denne måten, selv om det sikkert var skummelt!

 12. 16 Runhild mars 10, 2012, kl. 18:25

  utrulig bra gjort! Tror at studentene fikk mye nyttig lærdom som kan hjelpe mange i framtida. Stolt av deg! :) <3

 13. 17 Wenche mars 10, 2012, kl. 19:00

  Kjempe flott. Det er vel akkurat dette fremtidige behandlere trenger !!!!
  Foredrag i kombinasjonen bruker/ behandler må vel være helt topp.
  Beundrer ditt mot Lise . Det gleder meg å lese at du at er fornøyd med egen innsats. Det betyr jo at du tar «innover» deg de tilbakemeldingene du får, det er jo bra.Det er god lesing.
  Heier fortsatt på deg , og den flotte jobben du gjør.
  God klem til deg!!!

 14. 18 laipai mars 10, 2012, kl. 19:22

  Fantastisk Lise, jeg regner med at de lærte mye nyttig :)

  <3

 15. 19 Evelinn mars 10, 2012, kl. 19:29

  Flinka :)

  Igjen viser du hvor modig og tøff du er.

  Men du, den filmen din……er det mulig å få se den?

  Sendte deg forresten en sms tidligere i morges :) Håper på tilbakemelding på denne.

  • 20 liseliten mars 11, 2012, kl. 16:47

   Hei, og takk! Jeg har lenge tenkt på å sende deg en mail, faktisk! :)

   Filmen min kommer for salg, det er bare litt småting som må i orden først (ordne rettigheter for bruk av musikk osv.), jeg skal blogge mer om det senere :)

 16. 21 June mars 10, 2012, kl. 19:30

  Så utruleg flink og modig du er! Og så flott at du og behandlar gjorde dette saman :)

 17. 22 Camilla mars 10, 2012, kl. 19:41

  Stolt stolt stolt av deg Lisemi <3

  Evig glad i deg! :)

 18. 23 Kitiinee @ Kristine mars 10, 2012, kl. 20:49

  Så utrolig fint bilder av deg Lise! Det må ha vært ett veldig interesangt foredrag! :)

 19. 24 susannekaluza mars 10, 2012, kl. 21:12

  Wow, så modig du er! Det hadde aldri jeg turt, ennå jeg er 30 år, med standard oppvekst, stabil jobb og generel A4liv. Å tørre å stå sånn foran en hel sal full av psykologistudenter og la dem lære av din historie er virkelig kjempeimponerende, og jeg kan tenke meg at særlig det at du ga et innblikk i behandlingen din, med konkrete eksempler på hva som har funket og ikke funket er noe de kommer til å ta med seg ut i yrket sitt og ha i bakhodet når de møter nye pasienter. Tenk så mange du har hjulpet med å tørre dette. Slikt inspirerer meg!

 20. 25 Ida mars 10, 2012, kl. 22:45

  Så bra at du valgte å gjennomføre! Utrolig tøft gjort! :) er det mulig å få sett/kjøpt filmen din noe sted?

 21. 27 Lillesmurf - Kari mars 11, 2012, kl. 12:21

  Du er tøff <3 Jeg heier på deg :D

 22. 28 Camilla mars 11, 2012, kl. 12:23

  Det var jo genialt at dere kunne ha foredraget sammen:D
  Utrolig bra gjort! Stå på!

 23. 29 Line Kristine mars 11, 2012, kl. 13:47

  Jeg syns du er kjempemodig! Tenker meg at foredraget deres gjorde veldig sterkt inntrykk. Ikke ofte man får høre fra begge sider på den måten. Godt jobba!

 24. 30 kathrine mars 11, 2012, kl. 17:05

  du e virkelig flink, Lise. du har all grunn til å vere stolt over deg sjølv, du er sterk! <3

 25. 32 Mariann mars 11, 2012, kl. 18:25

  Blir stolt på dine vegne når jeg leser dette! Så utrolig modig av deg, og så nyttig det må være for publikum å få innsikt i dette! Supert!! :)

 26. 33 Vibeke L mars 11, 2012, kl. 19:25

  Så utrolig bra Lise. tøft gjort av deg og stille opp på slike ting. Det er sikkert veldig krevende for deg. utrolig bra at studentene får møte pasienter, de lærer sikkert på en annen og bedre måte enn og bare lese i en bok. gleder meg til å kjøpe filmen din når den kommer ut :)

 27. 34 Ingunn mars 11, 2012, kl. 23:02

  Så BRA! Både for din egen del og for de som fikk høre på.

  Ps. Søt med dreads, hei hurra :)

 28. 35 Celine mars 12, 2012, kl. 02:59

  Utrolig tøft gjort! Du er skikkelig drittøff :)

 29. 36 Linda mars 12, 2012, kl. 10:15

  Hei Lise!

  Så flott foredrag du hadde for oss! Jeg lærte masse, og er imponert over både deg og det terapeutiske samarbeidet du har klart å opprettholde over så mange år.

  Vær stolt over deg selv!

  Mvh Linda

 30. 37 Evelinn mars 12, 2012, kl. 17:03

  Jiiiiiippi, nå ble jeg glad. Gjett om den skal kjøpes. Kan gjerne skrive meg opp på «reservert» lista med det samme :o) Spennende. Gleder meg til den kommer :)))))

 31. 38 LilleRedd mars 12, 2012, kl. 19:52

  Du er så flink og tøff!

 32. 39 Kaktus mars 13, 2012, kl. 00:43

  Jeg blir stum av beundring og respekt. Du er så fin du, Lise. Både på innsiden og utsiden! <3

 33. 40 Marthe mars 13, 2012, kl. 08:01

  Tusen takk for et veldig bra foredrag,Lise. Veldig sterkt av deg å gjøre dette, og jeg er veldig glad for at du kom og fortalte din historie. Det er så utrolig viktig at vi som fremtidige behandlere før høre mer om hvordan det er å være/ha vært på «den andre siden», så vi i fremtiden ikke gjør de samme feilgrep som har blitt gjort, samtidig som vi lærer mye om hva som fungerer. Veldig engasjerende! Tusen, tusen takk :) Ønsker deg en fin dag videre!

 34. 42 fragile88 mars 16, 2012, kl. 14:08

  Du er kjempetøff!! Hatt litt foredrag selv for fagfolk, de handlet om selvskading da.. Du er et forbilde! :) Heier på deg :)

 35. 43 Kinemor mars 18, 2012, kl. 06:51

  Vil bare si at du er tøff!

 36. 44 Marthe mars 23, 2012, kl. 11:10

  Så flott at dere kunne gjøre det sammen! jeg tror det ble et veldig fint foredrag og veldig lærerikt for studentene! du er beintøff! :-)


 1. 1 Mitt 2012 « liseliten.com Tilbakesporingjanuar 20, 2013, kl. 15:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Hei og takk for besøket, Lise heter jeg! Jeg håper at min blogg kan gi deg noe.

Gjennom flere år har jeg delt mine tanker, følelser og opplevelser, mine drømmer og håp, og min vei til å bli hel. Mer enn et tiår av livet mitt har vært preget av psykisk sykdom, sykehus og behandling - og ikke minst recovery. I dag anser jeg meg som tilnærmet frisk (hva nå enn det er) – men med utfordringer og dårlige perioder, egentlig som de fleste andre. Du er velkommen til å følge meg på veien og titte i arkivet.

Er du nysgjerrig kan du lese mer om meg under fanen "liseliten" i menyen øverst :)

Copyright – Vis respekt

Bloggen skrives av © Lise Hetland, hvilket betyr at du IKKE kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Brudd på opphavsrett er i følge åndsverkloven straffbart.

Jeg har lagt ned mye tid, krefter og sjel i tekstene mine, jeg ber deg om å respektere at mine tekster tilhører meg.

Takk for kommentarer og tilbakemeldinger!

Tegnet av Guðrún Jóna
www.hodetmitt.no © no copyright!

Follow on Bloglovin

Klikk for å motta e-post når bloggen oppdateres

Bli med 938 andre følgere