Lærer å kutte seg på instagram

Det florerer med bilder av selvskading, kutt og blod på instagram. Noen går til det ekstreme og deler utelukkende bilder av selvskading på en nærmest glorifiserende måte. Jeg vil gjerne si litt om det, men først vil jeg nevne noe som er viktig å huske:

1. Dette gjelder noen, langt ifra alle. Ikke skjær alle over én kam!
2. Dette er syke mennesker med høyt lidelsestrykk. Anbefaler andre å sette seg inn i hva selvskading er og handler om. Ikke døm andre, du vet ingenting om smerten de bærer på eller årsakene som ligger bak.

La oss se på noen eksempler på hvilke kommentarer et bilde av et kutt kan få:

En typisk «instagrammer» som legger ut bilde av selvskadingen sin er ofte en ung jente i tenårene eller begynnelsen av tjueårene. Jeg har sett dem helt ned i 12-årsalderen! De er ofte anonyme, lister opp diagnosene sine i informasjonsbiten «om meg», har et brukernavn som inneholder ord som cut, cutting, scars, pain, blood og lignende, og har gjerne et profilbilde av kutt. Disse instagrammerne har tusenvis av følgere! Og ser man i lista over hvem som følger disse, og hvem de selv følger, så ser man at dette er et eget lite nettverk med selvskadere som deler sin selvskading med hverandre. De skriver gjerne at de er pro-recovery, likevel legger de ut bilde på bilde med de ferske kuttene sine, alt i fra risping til grove, sjokkerende kutt og skriver at de ikke klarte å kutte så dypt denne gangen. Risping er like alvorlig som kutting. Smerten bak et risp kan være like stor og føles like uhåndterlig som bak et kutt, men hvor mange forstår dette?

Hvorfor vet jeg så mye om akkurat denne type instagrammere og smerten bak selvskading? Jeg vet det fordi jeg selv har slitt med selvskading i nærmere femten år. Det er halve livet mitt, det. Jeg kjemper fortsatt mot skadetrang, sykdom og indre demoner, kanskje så ofte som hver dag. Jeg er også sårbar. Jeg har også øyeblikk hvor jeg ikke er like sterk til å styre unna det som trigger meg. Noen med en slik profil liker kanskje bildene mine, kommenterer, eller kommenterer hos andre som jeg følger. Så ser jeg brukernavnet og profilbildet, og jeg vet at helvetet ligger foran meg på et sølvfat, ett klikk unna.

Det er ikke bare skadelig for de som ser disse bildene, jeg vil også tro det er skadelig for den som legger ut slike bilder. Alle tilbakemeldingene og oppmerksomheten vedkommende får («oi, wow, hvordan klarer du det, du må være så sterk!»), beundringen («jeg vil kutte meg slik du kutter deg, jeg vil være som deg, lær meg hvordan du kutter deg») og ikke minst sammenligningen («du kutter verre enn meg, mine kutt er ingenting i forhold til dine»).

Hva gjør det med disse menneskene som skader seg, legger ut bilde av det og får en sånn respons, både i form av kommentarer og et stigende antall følgere? Hvorfor deler de egentlig slike bilder, hva ligger bak, hva har de behov for, hva ønsker de å oppnå? Vil det styrke vedkommende til å legge bladet fra seg og heller bruke ord for å uttrykke seg, bli sett og håndtere det vanskelige? Eller vil det vedlikeholde og i verste fall oppmuntre til mer selvskading?

Og hva gjør det med disse sårbare og påvirkelige, unge menneskene som ser disse bildene og responsen vedkommende får? Se på kommentarene jeg har hentet fra disse menneskene! Det er hjerteskjærende!

Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor det er akseptert at disse rendyrkede «selvskadingsprofilene» blir liggende på instagram, tilgjengelig for alle. Jeg har mer enn én gang brukt funksjonen «rapporter bilde», krysset av for valget «dette setter andre mennesker i fare» og videre valget «selvskading». Likevel har jeg aldri opplevd at et eneste bilde har blitt fjernet.

Jeg er ikke så veldig bekymret for meg selv. Stort sett, med noen unntak og svake øyeblikk, klarer jeg å styre unna det som trigger, eller enda viktigere; forstå at dette er sykdom og direkte livsfarlig. Jeg er mer bekymret for andre. Jeg er bekymret for de som ukritisk deler slike bilder, og jeg er bekymret for de som oppsøker slike bilder eller får dem ufrivillig servert.

Les også:

Advertisements

42 Responses to “Lærer å kutte seg på instagram”


 1. 1 Margrethe Berge desember 4, 2013, kl. 14:28

  Wow! Så forferdelig!! Ble helt sjokka jeg nå. :(

 2. 3 Øyvind desember 4, 2013, kl. 19:26

  Kanskje det er så mange sånne bilder at Instagram ikke klarer å ta unna alle, hva vet jeg. Men blir iallefall helt satt ut, mangler ord her.

 3. 5 - I - desember 4, 2013, kl. 21:05

  Dette var alvorlig lesing. Dette visste jeg ikke om.
  Og du skriver klokt og godt, det merkes at du vet hva du skriver om. Det merkes at du forstår.
  Jeg tenker at blogger som din, og bøker som den du har vært med på, og kloke, ærlige ord om å ha det vondt, at det kan være «motvekt» – til bilder og følelser som løper løpsk på Instagram.
  Det trengs mye motvekt!

 4. 7 kaoszonen desember 4, 2013, kl. 21:31

  Så skremmende at sånt ligger ute! Viste ikke om det, men bra du er med og sette fokus på det. Men ille att de ikke blir fjernet :/

 5. 9 Line desember 4, 2013, kl. 22:16

  Dette viste jeg ikke. Ekstremt skremmende! Skulle virkelig ønske det gikk an å gjøre noe med det.

 6. 11 Katrine desember 5, 2013, kl. 07:45

  Du har så rett, og instagram er sikkert et stort forum for sånnt.. Selv har jeg lært meg å styre unne blogger som har fokus på egne kutt og historier, beskrivelser og bilder… Fordi det trigger, og jeg ikke ønsker å bli trigget. Derfor synes jeg alltid det er så utrolig fint når du skriver innledningsvis at det kan være et triggende innlegg, da har jeg selv valget om å bli trigget eller ikke :)

 7. 13 vnettum desember 5, 2013, kl. 08:04

  Helt forferdelig.. har selv hatt det men sa det aldri, heldigvis kom jeg meg ut veldig tidlig og idag er det ingen som kommer til å tro meg for at jeg faktisk har gjort det selv. og det er forferdelig men når smerten er stor innvendig så har ikke vold noe å si, uansett hvordan man blir skadd! jeg har også blitt slått og det var ikke vondt fysisk til slutt for man hadde så vondt innvendig at man ikke merket noe til det.
  De som sier de gjør det for oppmersomheten, ja kanskje de gjør det men husk at mange av dem VIL vise seg fram, VIL vise smerten som ligger bak, VIL ha oppmerksomhet og sympati og ikke minst kjærlighet. Det er så mange barn som er rammet av mobbing, foreldre i rus, foreldre som slår, utfrysing osv, derfor er det også mange som kutter seg dessverre :( Jeg føler med dem, de veit ikke bedre og de kunne trenge massevis av kjærlighet for å få en stopper på dem. ynkelige er de som mobber dem når de kutter seg også. det gjør vondt værre og kan føre til i værste fall døden…..

  • 14 liseliten desember 8, 2013, kl. 20:41

   Ja, viktig det du sier! Jeg tror det er veldig viktig å se bak handlingene, uten å dømme. Hvorfor gjør de som de gjør, hva har de behov for, hva kan man gjøre. Skulle ønske de som delte slike bilder fikk mulighet til å reflektere over det, sammen med en behandler eller andre som betyr noe og kan hjelpe.

   • 15 vnettum desember 9, 2013, kl. 03:52

    Ja det hadde vært noe.. kjempe tema å ta opp! Og med sånne innlegg og gode kommentarer så kan det i det minste hjelpe de som ikke har kommet såppas langt inn i det. For det er dessverre for mye av det nå i dag selvom bare 10% av dem viser det fram mens de andre 90 er skjult og noen vil kanskje aldri vise dette til noen og det viser bare til hvor lite kjærlighet det er i dagens samfunn. Alt handler om riktig kosthold og mote og ditt og datt og man må være feilfri uansett hva man gjør og det settes for høye krav så oss menneskelige ikke har noe å stå opp i mot. Nei det er forferdelig at noen må lide så fælt at de vil skade seg selv for å minske hjertesorgen…

 8. 16 Veronika desember 5, 2013, kl. 12:46

  Det finnes mange slike profiler som ikke legger ut bilder av selvskading. Selv har jeg en slik instagram profil. Men det står verken oppført mine diagnoser, eller er bilder av min selvskading. Men ja, det finnes mange av de profilene som deler sånt, og ja det er litt feil. Personlig finner jeg en stor støtte i den profilen, da jeg kommer i kontakt med andre som sliter, og skaper meg et lite nettverk hvor jeg kan få, men også gi støtte. Det er det det til syvende og sist handler om, det å få støtte, og å vite at man ikke er alene. Jeg har blitt kjent med masse flotte mennesker fra alle steder i verden, som jeg nå snakker med jevnlig, og vi hjelper hverandre veldig godt på vonde dager. Men jeg er enig i at det er litt feil å legge ut bilder av selvskadingen sin, det kan være triggende, og ikke minst er det mange som tror (som ikke selvskader enda) at det er lurt å selvskade, og ser opp til de som kutter dypt. Er selv imot slike bilder, og legger derfor aldri det ut, men jeg forstår smerten til dem som gjør det også. Hm, vet ikke helt hva jeg skal si jeg. Veldig bra innlegg ihvertfall, men ville bare informere om at disse profilene også drar masse godt med seg (og ikke bare vondt) som f.eks det at man alltid har noen å prate med, noen som forstår! :)

  • 17 liseliten desember 5, 2013, kl. 13:02

   Hei. Takk! :) Jeg er helt enig med deg og forstår hva du mener. Jeg følger selv andre som sliter med noe av det samme som meg, og finner håp, støtte og fellesskap i det. I dette innlegget tenker jeg på ekstremvariantene, profiler der det utelukkende blir lagt ut bilder av kutt og kutting, og med tekst som oppfordrer til selvskading. Jeg håper det kommer godt nok frem i denne teksten?

 9. 18 Laila desember 5, 2013, kl. 15:05

  Instagram er på lik linje med andre typer forum, en plass man kan dele og spre. Det er mange mennesker på instagram, så det er også lett å fange oppmerksomheten til mange.(På godt og vondt). Det er dessverre sånn at det er vanskelig for å få noe fjernet der (altså, om man klager), rapportert mye der selv, og det har tatt tid før noe er blitt gjort for å si det sånn. Noen brukte en gang mitt profilbilde i sin profil, og stjal noen av mine bilder og sa de var hennes..opplevd dette flere ganger..). Men det er veldig trist at Instagram som i utgangspunktet er en plass for å dele bilder, blir brukt til dette formålet.

 10. 20 Susanne desember 5, 2013, kl. 15:14

  Det er desverre veldig mange sånne profiler ja. Nå er jeg helt ny på instagram men på tumblr’en min har jeg noen tusen følgere. Jeg har ALDRI og kommer heller ALDRI til å legge ut bilder av kutt/sår men jeg har noen ganger lagt ut nærbilder av arrene/armene mine (igjen – kun arr, ikke sår). Også legger jeg ut bilder av f eks ansiktet mitt hvor man også ser arrene mine. Likevel får jeg mange spørsmål som de over – hvordan klarer du å få arrene dine til å se sånn ut? Hva bruker du? Osv osv.

  Min bekymring er at arrene/armene mine trigger andre. Det er jo tydelig at noen nærmest «ser opp til» meg og selvskadingen min når jeg får sånne spørsmål. At de vil at deres arr skal se ut som mine. Noen ganger lurer jeg på om det ikke er så lurt å blogge om selvskading uansett om man deler triggende bilder eller ikke. Samtidig så vil man jo fjerne fordommer og tabuer. Vanskelig dilema det der.

  • 21 liseliten desember 8, 2013, kl. 20:34

   Ja, det er vanskelig. Jeg tror at man kan finne triggende faktorer over alt, uansett hvordan man formulerer seg eller hva man legger ut. Det er så individuelt, og noen ganger kan nesten «alt» trigge. Jeg har selv lagt ut bilder av armene mine med arr, det er helet, frisk hud og en del av den man er, men bilder av åpne kutt syns jeg er unøvendig, og sannsynligvis skadelig og triggende for veldig mange.

 11. 22 Moa ("duplohelikopter") desember 5, 2013, kl. 18:22

  Det är ju sjukt! och sorgligt :/ Som du skriver, det blir ju som ett nätverk där de triggar varandra till att skära sig mer, djupare och så vidare (speciellt om de svarar på frågorna om «det använder jag när jag skär mig, så hårt trycker jag för att det ska bli djupt»)…

  Det verkar vara jättesvårt att få Instagram till att kolla igenom alla de rapporterade bilderna (och användarna) för det känns som att nästan allt ändå ligger kvar. Allt från självskadeprofiler, till reklamprofilerna («see how you can win 10000 dollars on your pics») och sidor där man hänger ut personer (det finns ett konto där någon går runt i Göteborg och fotar tiggare för att lägga ut bilder och tagga de med nedsättande ord och ett likadant där någon fotar tiggare i Stockholm). De är anmälda massor av gånger men inget händer!

 12. 24 Frk. Vil bli frisk desember 5, 2013, kl. 18:31

  Hei Lise :)
  Jeg må ærlig innrømme at jeg følger ganske mange selvskadere på instagram. Fordi jeg føler en trang til å skade meg selv. Men når jeg ser på arr, kutt eller riss hjelper deg meg. Fordi jeg ikke vil ha arr, ikke vil bli sett på eller ikke vil ha hjelp. Jeg finner på en måte terapi i disse bildene. Men i tillegg er det synd at sånne bilder florerer på nettet :(

 13. 26 Marielle desember 6, 2013, kl. 14:05

  Jeg har også sett og fulgt en del av disse. Vet litt om det der selv. Tror det handler om å bli sett. At den delen av en selv,spesielt i den mest sårbare alderen når man føler seg mest utenfor felleskapet, blir til en identitet som gjør at en føler seg seg som en del av en gruppe som forstår. Jeg blir også trigget av det, men klarer for det meste å styre unna. Litt mer bekymret for den yngre garde..

 14. 28 Synne desember 6, 2013, kl. 22:56

  Fantastisk at du tar opp dette temaet. Din refleksjonsevne er enorm, og jeg beundrer deg utrolig mye.

 15. 30 may lill desember 7, 2013, kl. 00:33

  Selvskading er ikke bare risping og kuttin. Vi må ikke glemme at det finnes mange måter å skade seg på.Men det er nok kutting som det blir mest snakk og og blir vist Men intoxer(overdoser) er også et stort problem. Men denne metoden blir ikke tatt opp ofte. Selv er jeg den som gjør begge delene. Er blitt avhengig av overdoser. Det er ogsp for å få bort smerten og tankene som surrer. Av en alder på 35 trodde jeg skulle ha tenkt lengre men man mister kontrollen, men man tror man hat kontroll.
  Lise du tar opp mange viktige temaer og du er flink til uttale det på en fornuftig måte. Lukke til videre :)

  • 31 liseliten desember 8, 2013, kl. 20:19

   Du har helt rett i det, viktig å huske! Selvskading er så mye mer enn kutting og det som er synlig. Håper du får hjelp til å komme deg ut av det destruktive og farlige mønsteret, vet hvor vanskelig det kan være.

 16. 32 Linn desember 7, 2013, kl. 21:23

  hjelpes.. jeg vet det er mye rart på internett, men det er fortsatt mye som overrasker meg. Jeg har også slitt md selvskading i snart 12 år og er det noe jeg tenker mye på så er det hvor glad jeg er for at internett og bruken av internett ikke var så stort på begynnelsen av 2000-tallet, da jeg begynte å utvikle symptomene på selvskading og spiseforstyrrelse. Tenk om jeg i dag skulle angret på blogg/bilder/skrift som jeg selv hadde lagt ut på en tiden. Jeg vet med meg selv at hadde internett vært tilgjengelig for meg på den tiden så hadde nok omfanget blitt mye verre, ikke større, men verre. Hvor er foreldrene til de unge i dag? Internett er ikke for barn uansett! samtidig så tenkte jeg på noe da jeg leste dette, skriver det som et spørsmål fordi jeg er usikker på det selv, men når jeg kan se bilder av kutt og blod uten å trigges, kan jeg da «friskmelde» meg fra selvskading som innebærer bruk av kniv? Har du erfaring med det?

  • 33 liseliten desember 8, 2013, kl. 20:13

   Jeg tenker også ofte at jeg er glad for at internet ikke var så stort da jeg var ung.

   Du er heldig som ikke blir trigget av bilder, det er kjempebra. Jeg tror likevel at mange kan bli trigget og føle skadetrang – selv om de er friske og friskmeldt fra selvskading. Noen må kanskje leve med tankene og skadetrangen, uten at det trenger å bety at man fortsatt er syk eller en selvskader. Jeg har innstilt meg på at okei, kanskje vil jeg alltid assosiere ting med selvskading og føle skadetrang, selv om og når jeg er frisk og har et godt og bedre liv. Jeg tror «friskmeldt» handler om at man ikke lenger skader seg.

 17. 34 Iamstillhere88 desember 8, 2013, kl. 22:04

  Jeg er ikke selv på instagram, så jeg var ikke klar over at det var mye av det der. Veldig bra at du kaster lys på det, sånn at man blir bevisst det.
  Du har en flott blogg og jeg har fulgt deg ganske lenge.

  Så jeg vil bare si at du er en flott, modig og utrolig inspirerende jente, det at du er helt ærlig, det krever mot og jeg synes det er flott at du er så ærlig og at du kaster lys over temaer mange ikke tør å gå inn på. Ved å være åpen, sånn som du er, så er du med på å redde liv =) Ville du skulle vite det. Jeg får ikke kommentert fra tlf min på bloggen din, og det er mobilen min er jeg er mest på. Men skal bli flinkere å være på pcn min, sånn at jeg får kommentert på de innleggene jeg har lyst til å kommentere på =)

  Stå på videre =) du er flott =)

 18. 36 jente 16 april 29, 2014, kl. 01:03

  Hei. Jeg ser at dette er et gammelt innlegg, men jeg velger å fortelle hvorfor jeg har en «secret instagram account» i håp om at du kanskje skjønner litt mer.

  Vel, jeg lagde profilen min fordi jeg følte meg alene. Jeg har ikke venner. Jeg trengte at noen så meg. Jeg visste at jeg trengte hjelp, men jeg turte ikke…
  Det skal sies at jeg var i en mørk periode når jeg lagde profilen. Jeg tenker nå at jeg aldrig skulle laget den. Det gjorde meg bare værre… Når jeg la ut bilder av selvskadingen min fikk jeg oppmerksomhet, jeg fikk se at det var noen som brydde seg om meg. Så jeg fortsatte og skade meg selv, mer enn før, for så og legge ut bilder. Andre mennesker ba meg om å være sterk, og ikke gi opp. Jeg følte meg mye bedre, jeg hadde jo fått venner…? Noen som faktisk brydde seg om meg…

  Så jeg tror jeg laget den fordi jeg trengte noen. Jeg måtte se at noen faktisk brydde seg…

 19. 37 anonym jente juni 28, 2014, kl. 22:13

  Vet dette er ett litt gammelt innlegg, men kommenterer for det… Har selv sett mange av disse instagram kontoene og jeg kjenner hvordan de trigger meg… Jeg skulle ønske de ble slettet og sånne bilder ble blokkert, men det blir de ikke… Synes dette er utrolig bra skrevet :)

 20. 38 Anonym november 2, 2016, kl. 22:40

  Bra tekst, du er flink til å uttrykke dine meninger, men jeg tror ikke du helt forstår. Selvskading er når man påfører seg selv fysisk smerte for å slippe unna den psykiske smerten for noen sekunder. De som kommenterer f.eks «jeg vil veldig gjerne kutte meg selv men tør ikke» «kan du lære meg å kutte?» «Er så stolt av me selv, kuttet for første gang idag» er bare uforstående idioter som vil være noe de ikke er og blir inspirert og revet med av f.eks quotes som «you may see the scars on my wrist, but you will never br able to see the scars i carry inside» osv. de som FAKTISK kutter seg har det jævlig på innsiden, og det er ikke sånn at sekvskading er en sport, det er en phykisk (stav) lidelse.


 1. 1 Lærer å kutte seg på Instagram | Oh ChérieOh Chérie Tilbakesporingdesember 5, 2013, kl. 22:01
 2. 2 Mitt 2013 | liseliten.com Tilbakesporingdesember 30, 2013, kl. 14:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Hei og takk for besøket, Lise heter jeg! Jeg håper at min blogg kan gi deg noe.

Gjennom flere år har jeg delt mine tanker, følelser og opplevelser, mine drømmer og håp, og min vei til å bli hel. Mer enn et tiår av livet mitt har vært preget av psykisk sykdom, sykehus og behandling - og ikke minst recovery. I dag anser jeg meg som tilnærmet frisk (hva nå enn det er) – men med utfordringer og dårlige perioder, egentlig som de fleste andre. Du er velkommen til å følge meg på veien og titte i arkivet.

Er du nysgjerrig kan du lese mer om meg under fanen "liseliten" i menyen øverst :)

Copyright – Vis respekt

Bloggen skrives av © Lise Hetland, hvilket betyr at du IKKE kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Brudd på opphavsrett er i følge åndsverkloven straffbart.

Jeg har lagt ned mye tid, krefter og sjel i tekstene mine, jeg ber deg om å respektere at mine tekster tilhører meg.

Takk for kommentarer og tilbakemeldinger!

Tegnet av Guðrún Jóna
www.hodetmitt.no © no copyright!

Follow on Bloglovin

Klikk for å motta e-post når bloggen oppdateres

Bli med 938 andre følgere