Vi trenger historiene

Mitt forrige blogginnlegg, Det første kuttet, skrev jeg med et ønske om å nå ut, spesielt til helsepersonell, om noe jeg følte var viktig både for meg og andre. Og innlegget nådde ut, over all forventning. Etter at det ble publisert på bloggen min for fire dager siden har bloggen hatt over hundre tusen visninger, og innlegget er delt av mange både på Twitter og Facebook. Jeg er veldig takknemlig, overveldet og glad for at så mange har lest og delt innlegget.

Bloggen min har gjennom årene i hovedsak dreid seg om psykiatri, psykisk helse og psykisk lidelse, basert på mine egne erfaringer, og leserne mine er hovedsaklig folk som spesielt interesserer seg for dette. Mange sliter/har slitt selv, noen er pårørende og andre er helsepersonell. Jeg syns jeg har verdens fineste lesere. De har støttet meg og heiet meg frem i motgang og medgang, enten det er ved å trofast titte innom, legge igjen en kommentar, en «like», en «share» eller så enkelt (men likevel så betydningsfullt) som et lite hjerte. Mange har også delt sine egne erfaringer, og alt sammen er høyt verdsatt. Tusen takk!

Når man når ut til så mange forskjellige mennesker som ikke bevisst oppsøker bloggen min selv, som i tilfellet med mitt forrige blogginnlegg om selvskading, så når man også ut til de som i utgangspunktet ikke er interessert i temaet eller som har noe ønske om å forstå. Noen har til og med så stor forakt for temaet at de bruker mye av tiden sin på å formidle sin forakt i de ulike kommentarfeltene. Som Organisasjonen Voksne for Barn skriver på sin facebookside hvor innlegget mitt ble delt og heftig diskutert: «Kommentarfeltet bekrefter hvor viktig det er at noen forteller sine historier, selv når det er vanskelig og de møtes med uvitenhet. Psykisk helse er fortsatt i 2014 omgitt av mye tabu og stigma»

Vi trenger historiene. Vi trenger åpenhet. Tusen takk til alle som har lest, delt og bidratt!

Advertisements

6 Responses to “Vi trenger historiene”


 1. 1 Hjertekraft juni 29, 2014, kl. 22:14

  Heier på deg! Så stolt over innlegget du publiserte og denne bloggen! Den er viktig, du er viktig <3 Glad i deg!

 2. 2 marianne juni 29, 2014, kl. 22:15

  Når jeg leste dette slo det meg at du er en av de modigste jeg vet om. Åpenhet er helt vanvittig viktig for å bryte ned tabuer og skam knyttet til temaer innen psykisk helse. Hvor mange liv kunne ikke vært reddet om det var lavere terskel for å innrømme at man sliter? Hvorfor skal det være tabu å vise at man strever i livet? Hvorfor er normen å passe inn i en 100% stilling? Hvorfor skal det være sånn at lista legges så høyt, av en selv eller av ytre forventninger – slik at så mange brenner seg ut, sliter seg til depresjon, spiseforstyrrelser, ensomhet, selvmord. Hvorfor skal det – i 2014 – være så vanskelig å si «jeg har det så vondt at jeg tror jeg vil dø», eller «jeg klarer ikke dette», at mange heller velger å tie, fordi det er for skamfult å innrømme?

  Ja, Lise – vi trenger historiene! Vi trenger stemmene, for den ene stemmen som når ut er ikke den eneste. Bak tausheten er det mange som ønsker at de hadde mot til å dele, som TRENGER de andre stemmene for å våge å finne sin egen.

  Dette ble et veldig engasjert og impulsivt innlegg. Men det er så viktig å dele, når tausheten kan ødelegge så mye! For det vi deler blir mer håndterlig, det blir mindre skamfullt, mer forståelig. Det blir mindre skummelt og mindre ensomt, og da får vi mer rom til å puste, reflektere og tåle det vanskelige. Tror jeg.

  Du er så flott, Lise – tusen, tusen takk som deler, som inspirerer, som våger! Ønsker deg som alltid alt godt, og heier fra sidelinjen hver dag. <3

 3. 3 iamstillhere88 juni 29, 2014, kl. 23:22

  Du er utrolig modig som står frem slik du gjør ❤jeg har utrolig respekt for deg. Du hjelper så utrolig mange ❤

  Takk, for at du er deg ❤

 4. 4 Tonje Johansen juni 30, 2014, kl. 00:13

  Du er fantastisk Lise <3

 5. 5 Øyvind juni 30, 2014, kl. 09:24

  En annen fin en: «psykisk sykdom er noe de færreste forstår seg på, særlig om man ikke engang gidder å prøve» (fra tråden på Voksne for barns facebookside).

 6. 6 lillyhh juni 30, 2014, kl. 12:54

  Husk at du gjør en enorm og stor forskjell for utrolig mange. Jeg er ikke selvskader men har hatt en enorm skam på at jeg slet mye og med mye etter traumer, din åpenhet og blogg har hjulpet meg til å tråkke ned hele skammen og valgte I høst og dele min situasjon og historie på facebook og blogg. Det har gitt meg mer og mer livet tilbake og du er en av de jeg kan takke for det.
  Og husk at det sier mer om dem som oppfører seg slik, det viser uvitenhet og ikke minst umodenhet.

  Jeg er utrolig stolt av og over deg. Du betyr kjempe mye for meg og jeg heier alltid på deg. Gode klemmer til fine og gode deg ♡ ♡ ♡


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Hei og takk for besøket, Lise heter jeg! Jeg håper at min blogg kan gi deg noe.

Gjennom flere år har jeg delt mine tanker, følelser og opplevelser, mine drømmer og håp, og min vei til å bli hel. Mer enn et tiår av livet mitt har vært preget av psykisk sykdom, sykehus og behandling - og ikke minst recovery. I dag anser jeg meg som tilnærmet frisk (hva nå enn det er) – men med utfordringer og dårlige perioder, egentlig som de fleste andre. Du er velkommen til å følge meg på veien og titte i arkivet.

Er du nysgjerrig kan du lese mer om meg under fanen "liseliten" i menyen øverst :)

Copyright – Vis respekt

Bloggen skrives av © Lise Hetland, hvilket betyr at du IKKE kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Brudd på opphavsrett er i følge åndsverkloven straffbart.

Jeg har lagt ned mye tid, krefter og sjel i tekstene mine, jeg ber deg om å respektere at mine tekster tilhører meg.

Takk for kommentarer og tilbakemeldinger!

Tegnet av Guðrún Jóna
www.hodetmitt.no © no copyright!

Follow on Bloglovin

Klikk for å motta e-post når bloggen oppdateres

Bli med 938 andre følgere